Gästblogg

Gästblogg: Sabine Mickelsson om att hitta sitt tema

I dag välkomnar jag ännu en spännande gästbloggare! Sabine Mickelsson är aktuell med sex noveller i fem antologier. Hon skriver också veckotidningsnoveller och handleder skrivarkurser, både IRL och online. Just nu jobbar Sabine på flera längre skrivprojekt, för såväl barn som unga vuxna. Hon brinner för ämnen som ensamhet, psykisk ohälsa och att hitta sina inre styrkor. Det där med teman kan du läsa mer om i dagens gästbloggsinlägg.


Teman som berör

De hittills utkomna novellantologier Sabine Mickelsson medverkar i

Jag har haft turen att få flera berättelser publicerade i år. Det har samtidigt gjort att jag fått en bättre överblick av vilka teman som intresserar mig (just nu). Jag märker att jag återkommer till vissa ämnen. Ensamhet. Död. Att finna sina egna styrkor.

Varför är jag så fixerad vid just de här ämnena? Tja, dels tror jag att det är allmänmänskliga teman som berör oss alla på något plan. Ensamhet och död är något skrämmande. Och att möta sina rädslor kan väl i viss mån likställas med att hitta sina inre styrkor. Överlevnadsinstinkten kickar in och lockar fram en slags urkraft. Jag klarar detta! De ska allt få se! Och så vidare.

Ensamheten är något som följt mig genom livet. Ofta självvald (jag trivdes i min egen fantasi). Ibland påtvingad (ensambarn, en udda fågel i skolan). Misstolka mig inte. Jag har en underbar familj, goda vänner, en stöttande partner. Men ensamheten fanns där under uppväxten. Och det är viktigt att skilja på självvald och ofrivillig ensamhet. Man kan vara ensam i ett förhållande, på samma vis som man kan känna tillhörighet (exempelvis till naturen) i sin självvalda ensamhet. Det här är något jag ofta funderar på och, rätta mig om jag har fel, jag tror att många andra gör det också.

Döden då? Tja, den blir alltmer närvarande. Närstående som går bort eller drabbas av akuta sjukdomar. Jag grubblar inte särskilt mycket över allt detta i vardagen. Kanske för att man liksom inte hinner när man är mitt i det. Men människor lämnar avtryck, och du hittar spår av dem i mina texter. Förvrängda spår, javisst, men de finns där. Ibland är det min oro, mina rädslor, min saknad som rinner ut med orden. Ibland är det fragment av goda minnen (du hittar delar av farmors hus i nästan alla mina berättelser).

Jag märker att det är de här texterna, där jag lyfter teman som jag själv blir berörd av, som läsare ger återkoppling på. Något av mina spretiga känslor och tankar har färgat av sig, blandats med trycksvärtan, fastnat hos läsaren. Och det värmer. Det är härligt att få dela just den upplevelsen med andra, även om alla tolkar texten på sitt sätt.

Så när du skriver på ditt nästa projekt, stanna upp en stund. Fundera. Vad handlar den här texten om egentligen? Finns här något underliggande tema? Vad är det som ropar högst? Som skaver? De här frågorna kan du också ställa dig i själva idéstadiet, om du vill ge berättelsen ytterligare djup. Skriv det som berör dig, det som du vill läsa.

Lycka till!

Sabine Mickelsson


Fakta: Sabine Mickelsson

Sabine Mickelsson

Biografi: Jag är nog en rätt spretig konstnärssjäl. Skrivandet är viktigt, men jag frilansar också som grafisk designer och undervisar olika swingdanser. Ibland blir det många bollar i luften. Då dras jag till havet och skogen. Helst i sällskap med mina två terriergossar, världens sötaste hundar (så tycker visst alla hundägare).

När jag inte skriver, målar, dansar eller hänger med hundarna, då jobbar jag med världens roligaste jobb. Hälsofrämjande efterskolanverksamhet för barn och unga. Det allra bästa med jobbet, förutom alla härliga möten, är att jag får möjlighet att dra skrivarkurser på arbetstid. Det är jag otroligt tacksam för.

Bibliografi:

Noveller:

Sociala medier:

Instagram: @authorsabinem
Facebook: https://www.facebook.com/authorsabinem
Hemsida: https://www.sabinemickelsson.com/


Tidigare gästbloggare

2 reaktioner till “Gästblogg: Sabine Mickelsson om att hitta sitt tema”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s