Gästblogg

Gästblogg: Eva Holmquist om arbetet med sin nya urban fantasy-bok Kimya

I dag har jag bjudit in författaren Eva Holmquist att gästblogga. Hon är aktuell med boken Kimya, första delen i en ny urban fantasy-serie som utspelar sig i ett dystopiskt samhälle med magi, illegal handel med magiska föremål och en hemlig motståndsrörelse. Den släpptes som e-bok 9 september och kommer som tryckt bok 17 oktober hos Ordspira Förlag. Här berättar Eva historien bakom den nya boken.


Fem års paus

Omslaget till Kimya av Eva Holmquist.

Kimya, min senaste bok, har en ganska lång och komplicerad historia. Redan 2006 började jag arbeta med den. Inspirationen kom från min son som ville att jag skulle skriva en bok om magiker i framtiden. Den frasen inspirerade mig till ett samhälle där magin var förbjuden och magikerna förföljdes. Huvudpersonen, David, hade hela sitt liv tvingats dölja vem han var och mina funderingar kring vad det gör med en person gav liv åt den karaktären.

När jag börjar med ett nytt skrivprojekt har jag en fas som jag kallar för idéutveckling. Den kan te sig väldigt olika från projekt till projekt. För Kimya yttrade den sig genom att jag skrev skisser med de olika personerna som hade en större roll i berättelsen, beskrev områden i staden, skissade på vad som hänt innan berättelsen började och nördade ner mig i olika symboler. Därefter började jag skriva på första utkastet. Numera försöker jag skriva det så snabbt som det bara är möjligt och avstå från redigeringen, men det här var innan jag lärde mig den läxan. Därför skrev jag en scen här och en där. Ibland var det bara brottstycket av en dialog eller en beskrivning av miljön. På det sättet tog det några år innan jag hade fått ihop ett första utkast. När jag äntligen var klar med det så fick det vila några månader innan jag gjorde en redigering av helheten.

När andra utkastet var klart så hade jag ett antal testläsare som läste och gav omdömen. Även numera så är det först andra utkastet som någon annan än jag får se. Efter den efterföljande redigeringen så började manuset vandra runt bland olika förlag. Ett av förlagen var intresserade och återkom med synpunkter. Baserat på dem gjorde jag ytterligare en redigering, men när den var klar så hade förlaget lagt ner verksamheten. Jag var vid det här laget osäker på hur jag skulle gå vidare med manuset och tog därför hjälp av ytterligare ett gäng testläsare.

När jag fick tillbaka synpunkterna var jag i full fart med flera andra skrivprojekt, bl.a. höll jag på att slutföra Diligentiatrilogin, så jag hade inte tid att ta itu med nästa redigeringsomgång. Dessutom var det något som skavde, men som jag inte riktigt kunde identifiera. Därför blev manuset liggande i fem år …

Förra sommaren bestämde jag mig för att ta tag i berättelsen igen och slutföra det. Då hade en av testläsarna med jämna mellanrum frågat efter boken så jag visste att berättelsen engagerade. Dessutom var det en berättelse som jag själv kände var viktig för mig personligen och som jag ville slutföra. Jag började arbetet med att läsa igenom berättelsen från början till slut. Jag kände då att det fanns en nerv i den som grep tag i mig. Det fanns också svagheter som jag nu kunde se tydligare. I sin förra version var boken på 35 000 ord. David hade perspektivet nästan hela boken igenom med vissa scener som berättades utifrån Falks perspektiv. Jag införde Ginas perspektiv samt inkluderade Falk betydligt mer. Så från att ha en slagsida mot Davids perspektiv blev det nu en jämnare balans med olika personlighetstyper. Vissa berättartrådar som legat långt i bakgrunden lyftes fram och nya tillfördes. Det är med andra ord mycket som ändrats och den är drygt dubbelt så lång.

Det var en mastodontredigering som jag gav mig på, men känslan var fantastisk. Jag kunde se hur berättelsen blev det som jag drömt om. Omdömen från testläsare har bekräftat den bilden. Jag tror att jag undermedvetet insåg att jag inte kunde ge berättelsen rättvisa.  Den behövde de fem åren för att jag skulle kunna utvecklas som författare tillräckligt för att kunna förmedla hela berättelsen. Jag hoppas att läsarna ska älska den lika mycket som jag gör … 🙂

Eva Holmquist


Fakta: Eva Holmquist

Eva Holmquist

Biografi: Eva Holmquist är en vetgirig bokmal som skriver fantasy, science fiction och skräck. Hon är uppvuxen i Pixbo utanför Göteborg, men bor numera i Jönköping. Dagarna används åt att kvalitetssäkra IT-system medan kvällar och helger ägnas åt böcker och familjen.

“Eva Holmquist är något av en veteran inom svensk fantastik” skrev Btj när Blodskifte, kom ut 2017. Hennes berättelser brukar beskrivas som fantasifulla, tänkvärda berättelser med berättarglädje. Hon skriver både noveller och längre berättelser. Dessutom skriver hon facklitteratur som exempelvis boken ”Praktisk mjukvarutestning”.

Senast utkomna bok: Kimya (länk till Adlibris)

Sociala medier:
Instagram: @evaholmquist
Facebook: https://www.facebook.com/TrostForEttKnytt
Blogg: https://www.evaholmquist.se/blogg/

Bibliografi:

Fantastikromaner:

 • Kimya (urban fantasy) – Fyrstaden del 1 (Ordspira Förlag, 2020)
 • Ur askan av Gallus (fantasy) – Gallus del 3 (Ordspira Förlag, 2018)
 • Gallus brinner (fantasy) – Gallus del 2 (Ordspira Förlag, 2017)
 • Blodskifte (urban fantasy) – Kattskiftarna i Jönköping del 1 (Ordspira Förlag, 2017)
 • Hoppa så fångar jag (science fiction) – Diligentia del 3 (Ordspira Förlag, 2015)
 • Attentaten i Gallus (fantasy) – Gallus del 1 (Ordspira Förlag, 2014)
 • Ödeland (novellsamling) (Ordspira Förlag, 2014)
 • Det är inte så lätt som du tror (science fiction) – Diligentia del 2 (Ordspira Förlag, 2013)
 • Förlora för att vinna (rymdäventyr med fantasykänsla) – Vailao del 1 (Ordspira Förlag, 2013)
 • Kedjor känns bara när du rör dig (science fiction) – Diligentia del 1 (Ordspira Förlag, 2012)

Fantastiknoveller:

 • Sandstorm på Mars (science fiction) – Tumanako del 5 (Brev från Cosmos nr 9, 2020)
 • Danis flygprov (science fiction) – Tumanako del 4 (Ordspira Förlag, 2020)
 • Attentat mot Kreomen (science fiction) – Tumanako del 3 (antologin Bortom portalen 2, Fafner förlag, 2018)
 • Permission på Norta (science fiction) – Tumanako del 2 (Brev från Cosmos nr 4, 2017)
 • Danis jul (science fiction) – Tumanako del 1 (Brev från Cosmos nr 4, 2017)
 • God morgon segrare (science fiction) (antologin Efter slutet, Catahya, 2017)
 • Kidnappad (skräck) (antologin 13 svarta sagor, 2015)
 • Beslutet (science fiction) (Epok förlag, 2015)
 • Keep Fighting Until the Machines Fall Asleep (science fiction, engelsk) (antologin Waiting for the Machines to Fall Asleep, Affront förlag, 2015)
 • En annan dag (science fiction) (antologin Kärlek i maskinernas tid, Affront förlag, 2014)
 • Att dö väl (science fiction) – skriven tillsammans med Oskar Källner (Ordspira Förlag, 2014)
 • Peligro (skräck) (Ordspira Förlag, 2014)
 • Vellians armé vinner alltid (science fiction) (antologin Maskinblod 3, Affront förlag, 2014)
 • Novellen Som en film (science fiction) (antologin Maskinblod 2, Affront förlag, 2014)
 • Novellen Flykten från Paradiset (science fiction) (antologin Maskinblod, Affront förlag, 2014)

Böcker och noveller som inte är fantastik:

 • Revan i tyget (spänningsroman) (Ordspira Förlag, 2016)
 • Novellen Fotspår i snön (deckare) (DAST magazine, 2012)
 • Hästar på vift (HLT förlag, 2006)

Faktaböcker:

 • Praktisk mjukvarutestning (Studentlitteratur, 2018)

Tidigare gästbloggare

Gästblogg: Maria Aguero om att skriva erotik och sexscener

5 reaktioner till “Gästblogg: Eva Holmquist om arbetet med sin nya urban fantasy-bok Kimya”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s