Författarintervjuer

Författarintervju: Sofia Brattvall

Sofia Brattvall, författare till Nyckelstenarnas hemlighet – Nyckeln till tiden. Foto: Stefan Jonason

Sofia Brattvall romandebuterar den 26 november med äventyrsfantasyn Nyckeln till tiden. Jag har haft förmånen att intervjua den rykande aktuella fantasyförfattaren.

Berätta lite om dig själv!

– Jag är en glad och social fantasy- och scifinörd som älskar dramaturgi och särskilt monomyten. Jag har tidigare arbetat som filmproducent, regissör, kommunikatör och projektledare och nu hoppas jag på att leva på att vara författare. 

Du är aktuell med fantasyboken Nyckeln till tiden. Berätta om den.

Nyckeln till tiden är första delen i en fantasyserie som kallas för Nyckelstenarnas Hemlighet. Den riktar sig främst till unga läsare 12-16 år. Men jag har fått höra att även äldre och vuxna uppskattar boken så jag hoppas att även fler äldre kommer att gilla den.

Boken handlar om 15-åriga Teodor som rycks bort från sin inrutade vardag i Arboga och kastas in i ett uråldrigt sällskap som kämpar för att förstöra de övernaturliga nyckelstenarna, vars krafter hotar att förgöra världen. Med Nyckeln till tiden reser Teodor och sällskapet Protectores de los Piedras tillbaka i tiden och ställs bland annat öga mot öga mot blodtörstiga gladiatorer i det svunna romarriket. Handlingen är rapp, dramatisk och ämnar att utbilda målgruppen inom vetenskap och historia samtidigt som den är underhållande. Jag hoppas att stimulera ungas nyfikenhet och upptäckarglädje samtidigt som de lär sig om gott och ont och den nyanserade gråskalan där emellan.

Nyckelstenarnas hemlighet – Nyckeln till tiden (Ekström & Garay, 2021).

Hur fick du idén till boken?

– Grundidéen till bokserien kom till mig för ungefär 12 år sedan. Då var jag inte alls van vid att skriva och satt mest och funderade på världen och karaktärerna. Jag funderade över vad för sorts bok jag allra helst hade läst när jag var liten och bestämde mig för att skriva den. Under åren har jag gått skrivarkurser och jobbat om boken då och då tills jag kände att den är så pass bra att en större publik kan få ta del av den. Nästa bok kommer inte behöva lika lång tid för det mesta av handlingen är redan satt och nu har jag rutinen inne att skriva snabbt. 

Vad har varit det roligast respektive det svårast med att skriva Nyckeln till tiden?

– Roligast har varit att lära sig om dramaturgi, världsbygge och karaktärsutveckling. Alla dessa otaliga kurser jag har gått har gett någon ny fantastisk insikt som hjälpt boken bli bättre och bättre. Det roligaste har även varit att lära känna Teodor och de andra karaktärerna. Jag har så varma känslor för dem att det känns som att de är vänner från en annan värld.

Vad har du på gång härnäst? Blir det fler böcker?

– Ja, planen är att det ska bli 13 böcker totalt, men som många kämpande författare vet så är det svårt att nå ut om man inte har ett stort förlag i ryggen. Mitt förlag, Ekström & Garay är superproffs ut i fingerspetsarna och guidar mig mycket, men jag behöver göra stor del av marknadsföringen själv. Och sånt tar tid. Om jag märker att böckerna uppskattas och att jag kan leva på yrket så kommer det garanterat bli 13 st. Annars tänker jag att jag kör så länge det håller ekonomiskt =)

Är det något särskilt du vill förmedla genom dina böcker?

– Ja!! Min ambition med bokserien Nyckelstenarnas Hemlighet är att på ett underhållande sätt ge ungdomar hopp om en framtid präglad av gemenskap och samarbete. Jag vill inspirera dem till modet att gå sina egna vägar, samtidigt som de respekterar andras olikheter och perspektiv. Jag vill inspirera till nyfikenhet och demonstrera hur vetenskap och magi inte är varandras motsatser, utan snarare olika sätt att definiera de stora mysterierna i vår omvärld. 

Var hittar man dig om man vill fortsätta följa ditt författarskap?

– Jag finns på Instagram – @nyckelstenarnashemlighet, där jag lägger upp lite ditt och datt runt serien och mitt författande. Om man vill läsa mer om serien kan man även gå in på www.nyckelstenarnashemlighet.se och läsa mer. På hemsidan kan man även förhandsbeställa personligt signerade böcker =)

Vill rikta ett stort tack till min fantasysyster Anna Granberg som bjöd in mig till hennes blogg och om du som läser detta inte har satt tänderna i hennes bok, Solens dotter, är det hög tid att du gör det =). Det är en fantastiskt spännande fantasybok för alla som älskar äventyr och fantasy.

Stor kram även till alla fina bokbloggare som har recenserat min bok och alla ni som stöttar fantasyförfattare i Sverige. Det är en genre som verkligen inte får det utrymme den förtjänar och ni betyder så mycket =)


Tidigare gäster på bloggen:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s