Okategoriserade

Författarintervju med mig hos Annah Nozlin

Den 2 februari blev jag intervjuad hos fantasyförfattaren Annah Nozlin på Instagram och Facebook. Här kommer hela intervjun för dig som missat den!


Intervju med författare Anna Granberg

Anna Granberg
Foto: Björn Mattisson-Richter

Hur länge har du hållit på och skrivit? Vad har du som är publicerat, ifall någon blir nyfiken och vill läsa?

– Jag har alltid tyckt om att skriva och min barndomsdröm var att bli författare. Jag är utbildad journalist och har skrivit mycket i jobbet genom åren. Men det var först när jag fick idén till min kommande debutroman Solens dotter som jag tog mig an ett större skönlitterärt projekt. Fem noveller inom fantastik och romance har jag också fått publicerade. Du hittar dem i antologierna Höstglöd, Hälsingesagor, Jul igen, En yngre man och Stora dockantologin.

Vad har du på gång som är aktuellt just nu? Berätta.

– Min debutroman Solens dotter släpps 27 februari på Seraf förlag! Det är en fantasy romance – en kärleksroman och fantasybok i ett – och handlar om en kvinna med hemliga förmågor och en man med uppdrag att döda henne, i en värld där gudarnas barn vandrar bland människorna. Senare i år publiceras också min första steampunk-novell i en antologi.

När du skriver är det rent hittepå eller försöker du få med dagsaktuella händelser i berättelserna?

– Att fantisera och hitta på historier är bland det roligaste jag vet, så mina skönlitterära texter är hittepå. Men jag inspireras ofta av verkliga miljöer och människor. Något jag gillar med fantasy är också att man kan sätta ljuset på politiska problem och moraliska dilemman som finns även i vår värld genom att dra dem till sin spets i den påhittade världen. Jag tycker det är intressant att utforska vilka följder det kan få och hoppas att det väcker egna tankar hos läsaren.

Är det något särskilt du vill förmedla genom dina böcker/noveller?

– Visst finns det några teman som ofta återkommer i min texter! Får jag bara skriva tillräckligt länge tycks det alltid bli kärlek till slut i mina historier, hur stora fiender karaktärerna än är i början. Jag vill gärna tro att kärleken övervinner allt. Mobbning och att känna sig udda och utanför är andra återkommande teman som ligger mig varmt om hjärtat. Ofta vill jag nog ingjuta en känsla av hopp om ett lyckligt slut i mina berättelser. Utom när jag skriver skräck förstås!

När du börjar på en ny historia, var tar du första ”spadtaget”?

– Ofta börjar mina historier med att en titel eller en viss scen kommer till mig. Jag skriver ner den för att inte glömma. Sedan får idén gro tills den växt sig så stor att jag bara måste sätta mig och skriva. Jag är en sådan som håller det mesta i huvudet, men för romaner brukar jag skriva en kortfattad synopsis på ett par A4-sidor. Noveller skriver jag bara från början till slut. Kör jag fast brukar jag tänka: ”vad behöver hända nu för att jag ska komma till slutet eller till nästa vändpunkt?”

Omslag till Solens dotter, som släpps 27 februari.

Hur bär du dig åt för att göra research till fantasy- eller fantastikböcker?

– Jag nördar gärna ner mig i saker som intresserar mig, så det blir mycket googling. Faktaböcker och museibesök är också bra källor till inspiration. Till Solens dotter har jag plockat inslag från och inspirerats av olika tidsepoker, kulturer och mytologier. En fördel med fantasy tycker jag är just de stora friheter man kan ta sig, då man själv skapar sin egen värld. I fantasy behöver inte allt vara sant eller historiskt korrekt, däremot trovärdigt – det vill säga att i den här påhittade världen hade det kunnat vara så här.

Vad vill du säga till alla som drömmer om att skriva en bok eller sliter med sitt första bokmanus?

– Ge aldrig upp! För som en av mina skrivkurslärare en gång sa: ”Vad har alla utgivna böcker gemensamt? Att författarna aldrig gav upp!” När det kommer till att ta sig an ett stort projekt som att skriva en bok, som kan ta åratal, är envishet en superkraft!


Faktaruta:

Anna Granberg, född 1980, är författare och skriver fantastik och romance, allra helst i kombination. Hon har en examen i journalistik och har jobbat många år med kommunikation i en kommun och på en statlig myndighet, men är nu egenföretagare och satsar helhjärtat på skrivandet. När hon inte skriver tycker hon om att läsa, resa, promenera och åka snowboard. Hon bor med sin familj i Stockholm.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s