Insnöad, Nyheter, Skrivtips

Insnöad skickad till första kapitel-analys hos lektör

Filar på min julromance med kaffet i en tomteröd mugg förstås.

I går filade jag lite på första kapitlet i min julromance Insnöad, eftersom den diplomerade lektören och författarcoachen Mikaela Skantz så generöst erbjudit mig en första kapitel-analys. Jättespännande! Jag skickade texten till henne efter lunch och återgick sedan till att redigera Månens son, den fristående uppföljaren till Solens dotter och andra boken i serien Gudablod. Två väldigt olika manus men båda med vinter, snö – och en massa kärlek förstås! ❤️ Sa jag att jag längtar till jul?

Nu ser jag med spänning fram emot att höra vad lektören tycker om första kapitlet. Det är ju redan på de första sidorna som man måste fånga läsaren (och förlagen!) så de är mycket viktiga och väl värda att lägga extra mycket krut på. Man har bara en chans att göra ett första intryck, som man säger.

Mitt tips till dig som skriver på ditt första manus är att gå tillbaka och redigera början extra många gånger, just för att den är extra viktig. Men även för att ditt språk och sätt att skriva kan ha förändrats under arbetets gång och för att historien kan ha tagit nya vägar, som gör att det finns saker som behöver justeras i början. Förmodligen (förhoppningsvis!) har du utvecklats som skribent under arbetet med ditt manus och du vill ju att början ska vara lika bra som slutet, och att manuset ska ha samma språk eller ton – röst – rakt igenom.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s