Skrivtips

Mina skrivtips: Vila dig kreativ

När jag är trött och stressad tar det emot att sätta sig och skriva. Jag har svårt att orka ta tag i det och får inte ro i kroppen. Det är knappast heller då de bra idéerna kommer. Därför blir dagens skrivtips: Vila, så kommer idéerna.

Att du inte ska sluta förrän du är klar, betyder naturligtvis inte att du varje skrivpass ska ta ut dig till din yttersta gräns. Både hjärnan och kroppen behöver vila. Kanske behöver kreativa människor vila extra mycket? Så har jag i alla fall hört sägas någon gång.

Ofta kommer mina bästa idéer när jag vilar – när jag duschar eller rent av när jag sover. I duschen börjar ofta scener till det manus jag för tillfället skriver på att spelas upp i huvudet och karaktärerna börjar prata med varandra. Idén till min debutroman Solens dotter, som kommer våren 2021 på Seraf förlag, fick jag i en dröm en natt i vår stuga vid Sonfjället i Härjedalen för drygt ett decennium sedan. Drömmen var så spännande att jag var tvungen att skriva ner den och ta reda på hur det skulle sluta. Drömscenerna blev viktiga vändpunkter i historien och miljöerna de utspelar sig i är inspirerade av omgivningarna kring Sonfjället.

Om du har kört fast, eller inte vet vad som ska hända härnäst i din historia, pröva att lägga ditt skrivprojekt åt sidan en stund. Ta en tupplur, en dusch eller gör något annat som du tycker är vilsamt. Sov på saken. Kanske vaknar du med svaret nästa dag.

Trots att jag vet hur viktig sömnen är för min kreativitet, går jag nästan alltid och lägger mig för sent, precis som jag joggar alldeles för sällan, trots att jag vet hur det sätter fart på idéerna. Det är skillnad på att veta vad som är bra för en och att verkligen göra det. 😉 Men det är en annan historia.

När och i vilka situationer brukar du få idéer till dina historier? Tipsa gärna i kommentarerna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s