Skrivtips

Mina bästa skrivtips

Bonustips 1: Ha alltid med dig en skrivbok och utnyttja de där minuterna medan du väntar på bussen, åker tåg eller får en stund över. Även om det bara blir några meningar per dag blir det rätt mycket till slut.

Drömmer du också om att skriva en bok? Här kommer mina bästa tips till dig:

☀️ Skriv det du brinner för!
Bry dig inte om vad som anses fint, eller vad du tror skulle sälja. Skriv det du själv tycker är roligt att skriva och själv skulle vilja läsa. Dels brukar resultatet bli bättre när man skriver på lust i stället för att krysta fram texten, dels kan det ta lång tid att skriva en bok. Om du skriver något du egentligen inte brinner för lär du hinna tröttna innan du kommer i mål. Dessutom vet ändå ingen vad som blir nästa boktrend och kommer att sälja den dag du är klar med din bok.

☀️ Redigera inte medan du skriver!
Det här var ett av de största misstag jag själv gjorde när jag skrev Solens dotter. Som den perfektionist jag är fastnade jag ofta i att redigera, i stället för att skriva färdigt. Då tar det väldigt lång tid att skriva ner historien. Skriv bara och strunta i att redigera. Det kan du göra sedan. Det behöver inte vara perfekt från början!

☀️ Håll på hemligheterna!
När man skriver fantasy är det lätt hänt att vilja berätta och förklara hur den värld man hittat på fungerar, och tro att läsaren måste veta allt direkt. Men det saktar ner historien och gör den tråkigare att läsa. Pytsa ut hemligheterna pö om pö, när läsaren behöver just den informationen. Då ökar spänningen.

☀️ Hitta din egen metod!
Du måste inte göra på ett visst sätt. Känn dig fram vilket sätt som passar dig. Vi är alla olika och jag tror inte det finns ett sätt som passar alla. Det finns inget rätt eller fel sätt att skriva en bok.

Bonustips 2: Läs en skrivhandbok. Det finns många. Alltid lär man sig något nytt.

☀️ Gå en skrivkurs!
Jag har haft stor nytta av att gå skrivkurser. Jag fick övning, lärde mig hantverksknep för att få fram det jag ville, avsatte tid för mitt skrivande, fick deadlines och feedback på mina texter. Dessutom lärde jag känna fina människor som delar mitt intresse för skrivande. Det finns korta kurser och långa, på heltid, kvällar, distans, för föräldralediga … Kort sagt någon för alla.

☀️ Ge aldrig upp!
Envishet är en superkraft. För som någon sa, vet du vad alla utgivna böcker har gemensamt? Att författaren inte gav upp.

Här hittar du fler av mina skrivtips!