Skrivtips

Mina skrivtips: Tysta din inre kritiker

Har du någon gång kört fast i ditt skrivande för att du undrar vad folk ska tycka och tänka? Kanske har du tänkt ”vem skulle vilja läsa det här?” Självtvivel tror jag de flesta som skriver brottas med. Men självtvivlen kan helt förstöra kreativiteten och skrivlusten. Så att kunna tysta sin inre kritiker kan vara det som gör hela skillnaden för att det ska bli något skrivet.

Men hur tystar man då sin inre kritiker? Skriv för din egen skull och försök att inte tänka på vad någon annan ska tycka. Skriv för den där glädjen eller lusten du känner då du skriver. Kreativt skapande är sin egen belöning. Om det man skapat någon gång sedan kan glädja någon annan är det ett extra plus. Men det är inte därför jag skriver, utan för att det är roligt och jag mår bra av det.

Den inre kritikern och tanken på vad andra ska tycka kan vara förlamande. Men jag tror att man ofta är sin egen värsta kritiker. Den där självkritiska rösten är ofta mycket elakare och hårdare, än man någonsin skulle vara mot någon annan. När den där inre rösten vill trycka ner en kan man pröva att tänka ”skulle jag säga så här till en vän? Varför säger jag då så till mig själv?”

Kanske kan du hitta tillbaka till den goda känslan genom att göra lekfulla och kravlösa skrivövningar och skriva något som inte är tänkt att läsas av någon annan?

Ett annat tips för att brotta ner självtvivlen är att läsa en riktigt dålig bok. Då kan du tänka ”jag kan skriva bättre än så här, och den här boken blev ju utgiven!” Uppmuntrande tanke, eller hur? 😉

Jag vill också gärna tipsa om boken Lusten att skriva av Julia Cameron. Den är väldigt inspirerande och innehåller många förslag på skrivövningar, som kan väcka liv i skrivlusten igen. Boken kan vara svår att få tag på, men finns på bibliotek. Författaren har också skrivit fler böcker om skrivande och kreativitet, till exempel Lev kreativt, som ligger i min Att läsa-hög.

Tro på dig själv och ditt manus! För om inte ens du tror på dig själv, vem ska då göra det?

“The worst enemy to creativity is self-doubt.” – Sylvia Plath

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s